VILKA ÄR

DJURKOMPETENSEN

LITE MER OM OSS

DJURKOMPETENSEN

Vi som står bakom Djurkompetensen är Jessica Svensson och Matilda Ström. Med vår kombinerade kompetens kring djur och breda erfarenhet av arbete med hund som resurs har vi något unikt att erbjuda.

Vi utbildar i implementering av djur i verksamheter och användning av djur som resurs. Vi erbjuder verksamheter att starta upp djurassisterade interaktioner med olika djurarter.

Vi utbildar blivande hundteams ekipage (social tjänstehund) där utbildningen har ett stort individuellt fokus på ekipaget för att skapa de bästa förutsättningar inför teamets kommande uppdrag.

MATILDA

SIDA VID SIDA

Vem är Matilda?

“Så länge jag har en hund är allt ok”. Detta hade jag sagt till min pappa som liten flicka. Det var någonting som hade hänt och jag var ledsen. Men ganska snabbt hade jag samlat tårarna och sagt denna mening. Än i dag kan jag fortfarande känna att det verkligen är så, att hunden är någonting av det viktigaste i mitt liv. 

Jag visste tidigt att djur var det som jag ville arbeta med varav jag läste till djurvårdare med naturvetenskaplig inriktning. Utbildade mig till Tjänstehundsdressör och hamnade hos polisens tjänstehundsenhet under en period. Började att arbeta heltid med sociala tjänstehundar 2007 och fortsatte med detta fram till 2018.

Under åren 2012-2015 arbetade jag på Malmö Universitet som adjunkt. Var då en av lärarna i kurserna ”Djur i vården” och ”Användning av hund som resurs”.

Intresset för hundars mentalitet har alltid varit stort, framför allt eftersom jag arbetat med tjänstehundar under så många år. Därför valde jag att vara med när BPH startade. Har sedan dess varit beskrivare för SKK och testat många olika typer av hundar. Alltid lika spännande att lära sig om raser man inte haft så stor erfarenhet av tidigare.

Man skulle kunna tro att hela mitt liv enbart handlar om hundar men jag har även utbildning på humansidan. Jag har läst pedagogik, handledning, hälsopedagogik och grön entreprenör. Jag har också ett stort intresse för alla djur, inte bara hund. Har hunnit arbeta på djurparker, varit volentär i Namibia med vilda djur och även arbetat som djurtekniker.

Att få lov att arbeta med både människor och djur är verkligen ett privilegium. Det känns fint att få dela med sig av kunskaper och erfarenheter man har tagit med sig genom åren.

Under åren som jag arbetat med sociala tjänstehundar har jag deltagit på IAHAIOS världskonferenser sedan 2010. Iahaio är en organisation som tar upp den senaste forskningen mellan djur och människa. Konferensen hålls vart tredje år. 2019 var jag i New York på Green Chimneys som deltagare och föreläsare. Att följa med i forskningen anser jag vara en oerhört viktig del för att kunna hålla sig uppdaterad kring hur samspelet mellan djur och människor hela tiden utvecklas.

Vill du läsa mer om mig, klicka in på länken nedan:

JESSICA

HAND HUND & HÄLSA

Vem är Jessica?

Hunden har alltid funnits med i mitt liv sedan barnsben. När jag ser tillbaka så har även jag tränat mina förmågor, styrkor och utvecklingsområden genom hunden i olika aktiviteter. Hunden har varit en stor motivation till fysisk aktivitet, delaktighet och gemenskap, men också en nära vän som alltid har funnits där oavsett.

Innan jag började arbeta professionellt med hund, kombinerade jag mitt arbete som undersköterska med olika projektledarskap och ledarskapsuppdrag inom Malmö stad.

Jag har alltid drömt om att arbeta med människor eller hundar. Det började med människor och jag är så glad över att det faktiskt startade där. Jag fick möjlighet att samla på mig erfarenhet av att arbeta med många olika målgrupper. Det jag inte visste då var att jag idag skulle kombinerar arbetet med både människa och hund.

Hunden är ett fantastiskt verktyg och ett bra komplement att använda när våra ord eller handlingar inte räcker till. Att arbeta med hund som resurs är ett privilegium. Jag är så tacksam över att jag fick möjligheten att möta detta fantastiska arbetssätt.

Jag brinner för hundens hälsa, samspelet mellan människan och hunden samt hur vi kan använda hunden som en resurs för att nå olika mål och vilka positiva effekter hunden har för vårt mående.

Hundträningen har genom åren utvecklats och riktat sig vidare från lydnadsträning på appellplanen till hundens hälsa och välbefinnande och vikten av att arbeta med förebyggande träning med hunden redan som valp.

Genom balans och koordinationsträning, miljö- och socialiseringsträning samt att finna balans mellan aktiv och passiv stimulering skapas en bra grund för hunden för en fysiskt hållbar kropp och mental stimulans.

Min vision är att sprida och lyfta hundens förmåga att utföra fantastiska insatser i samhället och belysa om hundens positiva effekter för vårt mående.

Med min kompetens och erfarenhet av hund och arbetet som undersköterska har jag genom åren fyllt min ryggsäck med kunskap som behärskar båda områdena – Människa och Hund!

Vill du läsa mer om mig, klicka in på länken nedan.

Vi är Djurkompetensen

Här möttes våra vägar… Matilda arbetade som projektledare och drev en verksamhet som hette Hundhuset, den var kopplad till målgruppen förvärvade hjärnskador. Under några år arbeta även Matilda på en verksamhet som hette Hälsoträdgården som ansvarig för djur och naturs effekt på hälsan för människan. Samt var delaktig i ett projekt inom skolan som hette ”Barn, hund och utomhuspedagogik”.

 

Efter några år var det dags att utveckla hundhuset och arbeta mot fler målgrupper. Det var där Jessica kom in i bilden med sin kompetens som undersköterska och hundkunskaper.

Jessica fick sin utbildning via Malmö stad och utbildare var Matilda.

Därefter arbetade Jessica och Matilda nära varandra under flera år. På hundhuset arbetade vi mot 24 enheter med ett antal av 130 deltagare. Målgrupper var LSS, skola, äldreomsorg och missbruksenheter. Att få se hur hundar kunde ge positiva effekter på brukarna var helt magiskt.

Vi utbildade även nya hundteamsekipage inom Dagligverksamhet enligt LSS och äldreomsorgen.

2015 togs ett politiskt beslut att all verksamhet som inte var lagstadgat skulle läggas ner. Hundhuset stängdes ner och Matilda och Jessica fortsatte att arbeta med hund som resurs fast på olika håll.

Idag driver vi Djurkompetensen tillsammans!